فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 41 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نادیا عباس رشید، سید محمدکاظم واعظ موسوی*، علی کاشی صفحات 1-24

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ابعاد مشارکت ورزشی نوجوانان 14 تا 17 ساله بر اساس نظریه انگیزش شایستگی بود. با توزیع پرسشنامه های بازخورد و تقویت، جهت گیری های انگیزشی، شایستگی ادراک شده، حالات هیجانی و انگیزش مشارکت ورزشی بین 813 نوجوان دختر و پسر داده ها جمع آوری شد. تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که جنسیت بر بازخورد و تقویت، شایستگی ادراک شده و انگیزش درونی و بیرونی اثربخش نمی باشد اما بر حالات هیجانی و جهت گیری هدفی اثربخش می باشد. میزان خی دو نشان داد که سابقه ورزشی والدین و تحصیلات پدر بر انگیزش مشارکت فرزندان اثربخش می باشد اما تحصیلات مادر و شغل والدین بر انگیزش مشارکت ورزشی اثربخش نمی باشد. تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد متغیرهای انگیزش درونی و بیرونی، بازخورد و انگیزش، تکلیف و نتیجه، حالات هیجانی، شایستگی ادراک شده و جنسیت به طور معناداری انگیزش مشارکت ورزشی را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: شایستگی ادراک شده، بازخورد و تقویت، انگیزش درونی و بیرونی، حالات هیجانی، جهت گیری هدفی
  • حسن دژبان افشرد صفحات 25-42

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر خودگویی با شکل های گرامری متفاوت بر عملکرد تکلیف تولید نیرو بود. بنابراین، 80 مرد راست دست به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه جای گرفتند. پروتکل آزمایشی چهار گروه تجربی شامل خودگویی انگیزشی «من می توانم“،”تو می توانی“و”ما می توانیم“و کنترل بود که قبل از کوشش ها اعمال گردید. هر شرکت کننده در مجموع پنج دسته کوشش را انجام داد. در هر دسته کوشش، از شرکت کنندگان خواسته شد که سه تکرار بیشینه را با 100% تلاش اجرا کنند. نتایج تحلیل واریانس ترکیبی 2 عاملی نشان داد که خودگویی «من می توانم» و «تو می توانی» منجر به بهبود معنی دار عملکرد شد. بین عملکرد گروه خودگویی «من می توانم» و «تو می توانی»و بین عملکرد گروه «من می-توانم » و «ما می توانیم» تفاوت معنی داری وجود نداشت. هرچند، خودگویی «ما می توانیم» بر عملکرد اثر معنی داری نداشت (05/0>P).

    کلیدواژگان: خودگویی انگیزشی، اشکال گرامری، تولید نیرو
  • فرشید طهماسبی، فرزانه حاتمی*، الهام حاتمی شاه میر صفحات 43-62

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسش نامه توانایی تصویرسازی ورزشی (SIAQ) (ویلیامز و کامینگ، 2011) بود. در گام اول پرسشنامه SIAQ به زبان فارسی ترجمه و صحت ترجمه نسخه فارسی پرسشنامه تایید شد. 154ورزشکار مرد ماهر (با میانگین سنی، 69/3 22/59 ±) پرسشنامه را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری و ضریب آلفای کرونباخ مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد همسانی درونی پرسش-نامه قابل قبول بوده و تحلیل عاملی تاییدی از نسخه فارسی پرسش نامه توانایی تصویرسازی ورزشی با 5 عامل و 15 گویه حمایت می کند. مدل پنج عاملی شناسایی شده در این پژوهش مشابه با مدل معرفی شده توسط پدیدآورندگان این پرسشنامه است. با توجه به تایید روایی و پایایی این پرسش نامه، می توان این پرسشنامه را در ارزیابی توانایی تصویرسازی ورزشکاران مرد به کار برد.

    کلیدواژگان: روایی سازه، پایایی، پرسشنامه توانایی تصویرسازی ورزشی
  • مهسا سلیمانی*، سید حجت زمانی، مهتا اسکندرنژاد صفحات 63-84
    تاثیرات مثبت ورزش بر عوامل فیزیولوژیکی بر کسی پوشیده نیست و یافته ها در زمینه تاثیر آن بر عوامل روان شناختی درحال گسترش است. اخیرا ورزش ایروبیک در بین زنان محبوبیت پیدا کرده است، لذا هدف پژوهش حاضر بررسی قابلیت پیش بینی زنان فعال (ایروبیک کار) و غیرفعال براساس متغیرهای شناختی (حافظه)، ادراکی (خود-ادراکی جسمانی) و توجهی (توجه فضایی) بود. جامعه آماری پژوهش زنان 50-19 ساله شهر تبریز بودند که از این بین 160 نفر در قالب دو گروه همگن فعال (ایروبیک کار) و غیرفعال بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. از آزمون های حافظه وکسلر، نرم افزار جهت دهی فضایی، فرم کوتاه پرسش نامه خودتوصیفی بدنی و روش آماری آزمون تحلیل تشخیص استفاده شد. نتایج نشان داد که همه متغیرهای حافظه ای، توجهی و برخی متغیرهای خودپنداره بدنی با درصدهای مختلف قابلیت پیش بینی زنان ایروبیک کار و غیرفعال را داشتند، بطوریکه خود-ادراکی های جسمانی بهترین پیش بینی کننده زنان ایروبیک کار و غیرفعال بودند. بنظر می رسد قابلیت ورزش ایروبیک در تاثیرگذاری بر متغیرهای خود-ادراکی جسمانی بیشتر از متغیرهای حافظه و توجه است.
    کلیدواژگان: ایروبیک، حافظه، جهت دهی فضایی، خودپنداره بدنی، زنان
  • عیسی سنگدوینی، سعید قربانی*، زهرا چهارباغی، اکرم اصفهانی نیا صفحات 85-104
    پژوهش حاضر با هدف عوامل موثر بر توسعه بهزیستی معنوی بازیکنان والیبال لیگ برتر ایران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع آمیخته بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه و پرسشنامه بود. نتایج نشان داد که عوامل علی بر پدیده اصلی تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش همچنین مشخص نمود عوامل موثر بر بهزیستی معنوی بازیکنان والیبال لیگ برتر ایران در 5 دسته عوامل شامل عوامل فردی، عوامل مذهبی، عوامل دانشی، عوامل روانشناختی و عوامل فرهنگی مشخص گردیدند. نتایج پژوهش همچنین مشخص نمود که درمیان عوامل شناسایی شده، عوامل مذهبی با تاثیر 344/0 بیشترین تاثیر را بر توسعه بهزیستی معنوی بازیکنان والیبال لیگ برتر ایران دارا می باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، ورزش، معنویت، خداشناسی
  • اعظم حیدرزاده، فاطمه سادات حسینی*، اصغر توفیقی صفحات 105-130
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نوع تکلیف و خستگی بدنی بر توانایی تصویرسازی ذهنی ورزشکاران ماهر بود. سی ورزشکار ماهر به صورت تصادفی به دو گروه خستگی و کنترل تقسیم شدند. سنجش های پیش آزمون و پس آزمون شامل اجرای ذهنی تکالیف حرکتی به صورت بینایی درونی، بینایی بیرونی و حرکتی بود. گروه تجربی پروتکل تمرینی را برای خستگی (دویدن با شدت 70 درصد ضربان قلب بیشینه تا رسیدن به حد خستگی) اجرا کردند، درحالی که گروه کنترل فاقد هرگونه فعالیت بدنی و ذهنی بودند. نتایج نشان داد که یک وهله خستگی منجر به کاهش معنادار دقت تصویرسازی شد. در هر دو تکلیف، دقت تصویرسازی بینایی بیرونی، از بینایی درونی بیشتر بود و دقت تصویرسازی بینایی درونی از حرکتی بالاتر بود. همچنین، خستگی بر وضوح تصویرسازی ذهنی تکلیف کوتاه و بلند تاثیر معناداری ندارد. درنهایت، خستگی بر کنترل پذیری تصویرسازی ذهنی تکلیف کوتاه و بلند تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: خستگی بدنی، توانایی تصویرسازی، نوع تکلیف، سطح مهارت
  • حمزه شمعی، کورش ویسی*، سمیرا علی آبادی صفحات 131-150

    سرمایه روان شناختی یکی از نیازهای مهم در حوزه ورزش در جهت بهبود عملکرد ورزشکاران می باشد. این مساله سبب گردیده است تا پژوهش حاضر باهدف شناسایی ابعاد سرمایه روان شناختی در ورزش طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بود که با توجه به روش گراندد تیوری انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند که برحسب انتخاب هدفمند تعداد 13 نفر از این افراد به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. ابزار گردآوری پژوهش حاضر، مصاحبه نیمه ساختاریافته می باشد. روش آماری مورداستفاده در پژوهش حاضر شامل روش کدگذاری بود. کدگذاری انجام شده در این پژوهش در سه بخش کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده های پژوهش حاضر از نرم افزار مکس کیو دی ای استفاده گردید. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید که سرمایه روان شناختی در ورزش شامل شش بعد امید، خودگویی، خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی و کنترل تنش می باشد. در جهت بهبود سرمایه روان شناختی می بایستی تلاش جهت بهبود ابعاد امید، خودگویی، خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی و کنترل تنش گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، خودگویی، خودکارآمدی، تاب آوری
  • مظفر یکتایار*، علیرضا آقابابا، مژگان خدامرادپور، هادی روحانی، مقصود نبیل پور صفحات 151-172
    هدف پژوهش بررسی اثر دوران قرنطینه خانگی بر میزان فعالیت های بدنی و خلق وخوی دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی علی مقایسه ای بود که به شیوه میدانی انجام گرفت. در این مطالعه 479 دانش آموز مقطع متوسطه استان کردستان، به شیوه در دسترس و بر اساس حضور در شبکه های اجتماعی از قبیل واتس آپ، تلگرام و... از طریق هماهنگی با مدیران مدارس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. پایایی پرسشنامه در مطالعه مقدماتی89/0 به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری خی دو، آنوا و آزمون تعقیبی توکی استفاده گردید. نتایج نشان داد که میزان فعالیت بدنی آنان در دوران قبل از کرونا و قرنطینه تفاوت معناداری داشت. میزان خلق وخوی منفی در دوران قرنطینه تحت تاثیر تعداد جلسات تمرینی در هفته قرار داشت. مدیران و معلمین تربیت بدنی می توانند با برنامه ریزی صحیح جهت انجام فعالیت های ورزشی مناسب با رعایت پروتکل ها عواقب جسمانی و روانی دوران قرنطینه را به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: دوران قرنطینه، فعالیت بدنی، خلق و خوی، دانش آموزان 13 تا 18 ساله
  • محمدصادق قدیری، علی فهیمی نژاد*، سید مصطفی طیبی ثانی، هادی باقری صفحات 173-194

    در ادبیات موجود و مفهوم سازی رفتار ورزشکاران عضو باشگاه های ورزشی، جنبه های روان شناختی-اجتماعی کمتر مورد توجه واقع شده است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش واسطه ای اعتماد و دلبستگی به عنوان دو متغیر روان شناختی در رابطه بین عوامل اجتماعی و تمایلات رفتاری ورزشکاران انجام شد. این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه پژوهش شامل اعضای باشگاه های تناسب اندام شهر شاهرود بود که از بین آنها تعداد 199 تن به عنوان نمونه به روش نمونه‏گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ای محقق ساخته در شش بخش و مشتمل بر 25 گویه بود که عبارتند از: مسیولیت پذیری (سه گویه)، جو اخلاقی (پنج گویه)، کیفیت تعامل (پنج گویه)، دلبستگی به مکان (پنج گویه)، اعتماد (چهار گویه) و تمایل به تداوم عضویت (سه گویه). داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به شیوه حداقل مربعات جزیی تحلیل شد. نتایج نشان داد که کیفیت تعامل با ورزشکاران، مسیولیت پذیری و جو اخلاقی باشگاه بر هر دو متغیر دلبستگی و اعتماد تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، تاثیر دلبستگی ورزشکاران به باشگاه بر تمایل به تداوم عضویت مثبت و معنادار است؛ اما، تاثیر اعتماد ورزشکاران بر تمایل به تداوم عضویت آنها معنادار نیست. به نظر می رسد که تامین نیازهای روان شناختی و اجتماعی ورزشکاران و ایجاد اطمینان و تعلق درونی می-تواند استراتژی موثری برای تقویت رابطه و حفظ ورزشکاران در بلندمدت باشد.

    کلیدواژگان: اعتماد، روان شناسی مصرف کننده، جو محیطی، وابستگی
  • صفا بهرامپور، مریم عبدالشاهی*، مریم رحیمیان مشهدی صفحات 195-220
    شناسایی عوامل موثر بر انگیزش مشارکت در ورزش جوانان بسیار ضروری است. المپیاد همگانی دانشجویان با هدف افزایش انگیزه شرکت در ورزش برای دانشجویان غیرورزشکار برگزار می شود. هدف پژوهش، بررسی نقش تیپ های شخصیتی، ادراک موفقیت و تنظیم رفتار ورزشی در میزان انگیزش شرکت در ورزش دانشجویان دختر شرکت کننده در المپیاد همگانی سال 1398 دانشگاه الزهرا بود. شرکت کننده ها 212 دانشجو (دامنه سنی 30-18 سال) با کمتر از 2 سال سابقه تمرین فقط در همان رشته ورزشی بودند که بصورت تصادفی و هدفمند انتخاب شدند. پرسش نامه انگیزش مشارکت در ورزش، ادراک موفقیت ورزشی، تنظیم رفتار ورزشی و تیپ شخصیتی استفاده شد. نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد خرده مقیاس های ادراک موفقیت (خودگرایی، تکلیف گرایی)، تنظیم رفتار ورزشی (تنظیم بیرونی، انگیزه درونی، بی انگیزگی) و تیپ شخصیتی آ و ب می توانند بطور معناداری انگیزش شرکت در ورزش دختران غیرورزشکار را پیش بینی کنند. تاثیر خرده مقیاس بی انگیزگی بصورت منفی و سایر خرده مقیاس ها مثبت بود. یافته ها مطابق با پیش بینی نظریه خود مختاری بودند و تاکید می کنند انگیزش مشارکت ورزشی دختران غیرورزشکار تحت تاثیر مولفه های شخصیتی و روان شناختی قرار می گیرد که این امر مربیان و روان شناسان ورزشی را ترغیب به توسعه این گونه متغیرها در افراد غیرورزشکار می کند.
    کلیدواژگان: نظریه خودمختاری، انگیزش مشارکت در ورزش، ادراک موفقیت ورزشی، تنظیم رفتار ورزشی، ویژگی های شخصیتی
  • مریم رجبیان*، رضا اندام، مجتبی رجبی صفحات 221-242
    شیوع جهانی بیماری کووید 19یک یادآوری ناگهانی همگانی بود که بیماری های ویروسی یک تهدید مداوم برای سلامتی انسان هستند.خصوصا در مورد بیماری های نوپدید و بازپدیدکه همیشه یک چالش بالقوه برای سیستم مراقبت های بهداشتی در سراسر جهان هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر نگرانی های کووید 19بر افسردگی دانشجویان ورزشکار با نقش تعدیلگر ارتباط اجتماعی هم تیمی بود. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است که به شکل میدانی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان ورزشکار منطقه 9 کشور تشکیل دادند. نمونه آماری با استفاده از نرم افزار جی پاور 146نفر تعیین شد که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها پس از تایید روایی و پایایی،از پرسش نامه های افسردگی (پرومیس)، ارتباط اجتماعی هم تیمی و نگرانی های کووید 19(گراوپنسپرگر و همکاران) استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS وPLS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نگرانی از کووید 19 ارتباط مثبت و معنادار بر افسردگی دانشجویان دارد.همچنین ارتباط اجتماعی هم تیمی، علاوه بر رابطه منفی و معنادار با افسردگی ورزشکاران، نقش تعدیلگر در رابطه بین نگرانی از کووید 19و افسردگی دانشجویان دارد و باعث تضعیف این رابطه می شود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت که، دانشجویان ورزشکار نیز در معرض مسایل عمده روان درمانی و روان شناختی در دوران کرونا قرار دارند؛ از این رو، استراتژی های پیشگیرانه ساده مانند فاصله اجتماعی و درعین حال ایجاد یک سیستم ارتباط اجتماعی هم تیمی ممکن است ابزاری مهم برای مبارزه با افسردگی در دوران بیماری کووید 19باشد.
    کلیدواژگان: قرنطینه، ورزش، ویروس کرونا، مشکلات روانشناختی
  • ناصر بای، علی چوری*، حمید قزلسفلو صفحات 243-268
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا بر سلامت ذهنی مربیان مدارس فوتبال با نقش میانجی رفاه مالی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مربیان شاغل در مدارس فوتبال دارای مجوز استان گلستان در سال 1399 بود که منبع اصلی درآمد آن ها اشتغال در مدارس فوتبال می باشد (81 مربی) که کل جامعه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش، از پرسش نامه های عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا (جونگ و همکاران، 2020)، رفاه مالی (چوی و همکاران، 2020) و سلامت ذهنی (وارویک-ادینبورگ، 2007) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. بدین منظور دو نرم افزار SPSS و PLS 3 مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا اثری منفی و معنی دار بر رفاه مالی مربیان فوتبال دارد. همچنین اثر عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا بر سلامت ذهنی مربیان فوتبال منفی و معنی دار بود. بخش دیگری از نتایج پژوهش نشان داد اثر رفاه مالی بر سلامت ذهنی، مثبت و معنی دار است. در نهایت نتایج نشان داد اثر عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا بر سلامت ذهنی مربیان فوتبال با نقش میانجی رفاه مالی، منفی و معنی دار می باشد. با توجه به نتایج پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا می تواند با کاهش رفاه مالی، مشکلاتی را برای سلامت ذهنی مربیان فوتبال به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، سلامت ذهنی، رفاه مالی، مربیان فوتبال، ویروس کرونا
|
  • Nadia Abasrashid, Mohammadkazem Vaezmousavi *, Ali Kashi Pages 1-24

    The purpose of this study was to investigate the main dimensions of participating in sport in girls and boys aged 14 to 17 years from eighteen high schools at three, five, six, seven and thirteen Tehran educational zones. After distributing questionnaires which contain: feedback and reinforcement, motivational orientation, perceived competence scale, sport emotion and sport motivation among 813 adolescents who studied in high school degree in Tehran, data were collected for analysis. MANOVA test showed the gender was not effective in feedback and reinforcement, perceived competence and internal and external motivation while it was effective in emotional states and goal orientation. Chi-square test revealed that parents' sport experience and education were effective in motivation, while mother's education and parental occupation did not affect sport participation among adolescents. Multivariate regression revealed that internal and external motivation, feedback and reinforcement, goal orientation, emotional states, perceived competence and gender predicted sport participation motivation.

    Keywords: Competence Motivation, Feedback, Reinforcement, sport emotion, Task, Ego Orientation
  • Hassan Dezhban Afshord Pages 25-42

    The present study was aimed to determine the effect of self-talk and different grammatical forms on the performance of force-production task. 80 right-handed men were selected by availability sampling and randomly assigned to four groups. The experimental protocol included motivational self-talks consisting of using sentences with singular first person pronoun “I can", the singular second person pronoun “you can", and the plural first person pronoun “we can”, and for the control group, the protocol was not administered before trials. In each effort group, participants were asked to complete three maximal repetitions with 100% effort. The results of two-way ANOVA combined with the repeated measurements showed that, "I can" and "You can" self-talks led to a significant improvement in the production task performance. However, the "we can" self-talks did not have a significant effect on the task performance (P<0.05).

    Keywords: Motivational self-talk, Grammatical Forms, Force-Production
  • Farshid Tahmasbi, Farzaneh Hatami *, Elham Hatami Shahmir Pages 43-62

    The aim of this study was to evaluate psychometric properties of the persian version of sport imagery ability questionnaire (SIAQ) (Williams and Cumming, 2011). In the first step, SIAQ was translated into Persian and translate accuracy of Persian version of questionnaire was confirmed. Then 154 skilled male athletes (mean age: of 22/59±3/69 years) completed the Questionnaire. Data was analyzed with Confirmatory factor analysis based on structural equations and Cronbach alpha coefficient. The results showed that questionnaire’s internal consistency was acceptable and confirmatory factor analysis supported Persian version of sport imagery ability questionnaire with 5-factor and 15-item. The identified five factor model in this research was identical with the model introduced for this questionnaire by original authors. Due to the confirmation of variability and reliability of this questionnaire, it can be used for evaluation of sport imagery ability in male athletes.

    Keywords: Construct Validity, Reliability, Sport Imagery Ability Questionnaire (SIAQ)
  • Mahsa Soleimani *, Seyyed Hojjat Zamani, Mahta Eskandarnejad Pages 63-84
    Positive effects of doing exercise on physiological factors is evident, and findings of cognitive and psychological effects of exercise are expanding. Nowadays, aerobics has become very popular among females. The present study aimed to investigate predictability of aerobics trainers and inactive females via cognitive, perceptual, and attentional variables. To this end, 160 females of Tabriz (19-50 years old) were selected through a random cluster sampling technique. The Wechsler Memory Scale (WMS), spatial cueing test, and short form of Physical Self-Descriptive Questionnaire were used to measure variables and discriminant analysis used for data analyzing. The results showed that all the memory, attention and some of the physical self-perceived features could predict aerobics trainers and inactive females with different percentages; the physical self-perceived variable was the best predictor of aerobics trainers and inactive females. It seems that the effects of exercise on physical self-perception factors is more than cognitive and attention factors.
    Keywords: aerobic, Memory, spatial cueing, physical self-perception, Women
  • Isa Sangdevini, Saeed Ghorbani *, Zahra Charbaghi, Akram Sfahaninia Pages 85-104
    The purpose of this study was to the factors affecting the spiritual well-being of Iranian volleyball players. The research method was mixed. The statistical population of the study consisted of experts with knowledge of the subject. Data collection tools included interviews and questionnaires. The results indicated that causal factors had a significant effect on the main phenomenon. The results also revealed that factors affecting the spiritual well-being of Iranian volleyball players were classified into five factors including individual factors, religious factors, knowledge factors, psychological factors, and cultural factors. According to the results, among the identified factors, religious factors with 0.344 had the greatest impact on the spiritual well-being of the Iranian volleyball players.
    Keywords: Spiritual well-being, Sports, Spirituality, theology
  • Azam Heidarzadeh, Fatemeh Sadat Hosseini *, Asghar Tofighi Pages 105-130
    The purpose of this study was to investigate the effect of one type physical fatigue on the mental imagery ability in skill athletes with emphasis on duration of movement. Thirty skilled athletes were randomly assigned into two groups of fatigue and control. Pre-test and post-test measures included internal vision external and motor vision. The experimental group performed the exercise protocol for fatigue (running at 70% of maximum heart-rate until fatigue), while the control group did not do any physical activity. The results revealed that one-part fatigue significantly reduced the accuracy of imaging. In both tasks, the accuracy of external visual imagery was higher than that of the internal visual imagery, and the accuracy of internal visual imagery was higher than that of the motion. Also, fatigue did not have a significant effect on clarity of short and long task mental imagery. Finally, fatigue had no significant effect on controllability of short and long task mental imagery.
    Keywords: Body Fatigue, Ability of Mental Imagery, Level of Skill
  • Hamzeh Shamei, Korosh Veysi *, Samira Ali Abadi Pages 131-150

    Psychological capital is one of the important needs in the field of sports to improve the performance of athletes. Therefore, the present study was designed and implemented to identify the dimensions of psychological capital in sports. The method of the present study was qualitative based on the grounded theory method. The statistical population included experts who were aware of the subject of the research and according to the purposeful selection, 13 of whom were identified as the research sample. The collection tool was a semi-structured interview. The statistical method used in the present study included the coding method. The coding was done in three sections of open, axial and selective coding. To analyze the data of the present study, MaxQda software was used. The results showed that psychological capital in sports includes six dimensions of hope, self-talk, self-efficacy, resilience, optimism, and stress control. In order to improve psychological capital, efforts should be made to improve these dimensions.

    Keywords: Psychological Capital, Self-talk, Self-Efficacy, Resilience
  • Mozafar Yektayar *, Alireza Aaghababa, Mozhgan Khodamoradpoor, Hadi Rohani, MAGHSOD Nabilpour Pages 151-172
    The aim of this study was to investigate the effect of home quarantine period on student's physical activity and mood. The research method was descriptive causal comparison that was done in the field. In this study, 479 high school students in Kurdistan province were selected as a statistical sample in an accessible way and based on their presence in social networks such as WhatsApp, Telegram, etc. through coordination with school principals. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire in the pilot study was 0.89. In order to analyze the data, Chi-square, ANOVA and Tukey post hoc test were used. The results showed that their level of physical activity was significantly different in the pre-corona and quarantine periods. Negative mood during quarantine was affected by the number of training sessions per week. Managers and physical education teachers can minimize the physical and psychological consequences of quarantine by proper planning for proper sports activities in accordance with the protocols.
    Keywords: Quarantine, Physical Activity, Mood, students 13 to 18 years old
  • MohammadSadegh Ghadiri, Ali Fahiminezhad *, Seyed Mostafa Tayebi Sani, Hadi Bagheri Pages 173-194

    In the existing literature and conceptualizing the behavior of sports clubs' members, the social-psychological aspects are less considered. The aim of this study was to investigate the mediating role of trust and attachment as two psychological factors in the relationship between social factors and the athletes' tendency to continuous membership of fitness club. The research type was correlational. The population of the study consisted of members of fitness clubs in Shahrood, from which 199 people were selected by multi-stage random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire that includes six part and 25 items, which are: responsibility (three items), ethical climate (five items), interaction quality (five items), place attachment (five items), trust (four items), and tendency to continue membership (three items). The collected data were analyzed by structural equation modeling and partial least squares. The results showed that the interaction quality, responsibility, and ethical climate have a positive and significant effect on both athletes' attachment and trust; also, the effect of athletes' attachment on their tendency to continue club membership is significant; however, the effect of trust on athletes' tendency to continue membership is not significant. It seems that meeting the psychological and social needs of club members and creating confidence and inner belonging can be a useful management strategy to strengthen the relationship between club and athletes and maintain them in the long term.

    Keywords: Trust, Consumer Psychology, Ethical Climate, Attachment
  • Safa Bahrampour, Maryam Abdoshahi *, Maryam Rahimian Mashhadi Pages 195-220
    Identifying the factors affecting the motivation to participate in youth sports is very important. The student public Olympiad is held with the aim of increasing the motivation of non-athlete students to participate in sports. The purpose was to investigate the role of personality types, perception of success, and regulation of sports behavior in the motivation of non-athlete female students participating in the 2019 Public Olympiad at Alzahra University. Participants included 212 people (age range of 18-30 years) with less than 2 years of training experience in the same sport only and were randomly and purposefully selected. The sports participation motivation, perception of sports success, regulation of sports behavior, and personality type questionnaire were used. The results of the multiple linear regression test showed that the subscales of success perception (self-orientation, task orientation), sports behavior regulation (external regulation, internal motivation, lack of motivation), and B/A personality type can significantly motivate to participate in sports (significance level less than 0.05). The effect of the lack of motivation subscale was negative and other subscales were positive. The findings were in line with the prediction of the self-determination theory and emphasize that the motivation of non-athlete girls to participate in sports is influenced by personality and psychological components, which encourages sports coaches and psychologists to develop such variables in non-athletes.
    Keywords: Self-Determination Theory, motivation to participate in sports, Perception of Success, Regulation of Sports Behavior, Personality Types
  • Maryam Rajabian *, Reza Andam, Mojtaba Rajabi Pages 221-242
    The global outbreak of COVID-19 was a sudden public reminder which the viral diseases are a constant threat to human health. Especially in the case of new and re-emerging illnesses, which pose a constant threat to the global health-care system. This study aimed to investigate the impact of Covid-19 concerns on the depression of Athlete Students with the Modifying Role of Teammate social connectedness. This is a descriptive-correlational study conducted using the field research method. Its statistical population consisted of student-athletes from region 9 of Iran. Using G*Power, the statistical sample was determined 146 people selected by available sampling. (PROMIS) Depression Questionnaire and the Teammate social connectedness and Covid-19 Concerns Questionnaire (Graupensperger, & et al) were used to collect data after their validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using SPSS and PLS software. The study revealed that Covid-19 concern has a Positive and significant relationship on the student-athletes depression. Furthermore, Teammate social connectedness, In addition to the negative and significant relationship with athletes' depression, played a modifying role in the relationship between Covid-19 concern and student-athletes' depression and undermined this relationship. According to this study's findings, the athlete students are also exposed to major psychotherapy and psychological issues during the Corona era; thus, simple preventive strategies like social distancing while creating a teammate social connectedness system may be an important tool to combat depression during COVID-19.
    Keywords: Quarantine, Sport, Coronavirus, Psychological problems
  • Nasser Bai, Ali Chori *, Hamid Ghezelsofloo Pages 243-268
    The aim of this study was to investigate the role of job insecurity during the Corona virus pandemic on the mental health of football schools coaches with the mediating role of financial well-being. The research method is descriptive survey. The statistical population of the study included all coaches working in football schools licensed in Golestan province in 2020, that main source of their income is employment in football schools (81 coaches) that the whole population was selected as a research sample. To collect research data, (Jung et al, 2020) job insecurity during the Corona virus pandemic questionnaire, (Choi et al, 2020) financial well-being questionnaire and (Warwick-Edinburgh, 2007) mental health questionnaire were used. The results showed that job insecurity during the Corona virus pandemic has a negative and significant effect on the financial well-being of football coaches. Also, the effect of job insecurity during the Corona virus pandemic on the mental health of football coaches was negative and significant. Another part of the research results showed that the effect of financial well-being on mental health is positive and significant. Finally, the results showed that the effect of job insecurity during the Corona virus outbreak on the mental health of football coaches with the mediating role of financial well-being is negative and significant. According to the results of the study, it can be concluded that job insecurity during the pandemic of the Corona virus can lead to problems for the mental health of football coaches by reducing financial well-being.
    Keywords: Job security, Mental Health, Financial Well-Being, football coaches, Corona virus